Ecodorp

Ecodorp

In de krant (LD Regio blz 5) staat een interessant artikel over het vestigen van een ecodorp op de Kollenberg. Voor zover ik dat heb kunnen nagaan zijn er al initiatieven voor dat soort vestigingen sedert 2013. De grondgedachte is dat er een samenlevingsvorm ontstaat die gericht is op duurzaamheid. Niet alleen wat betreft voedsel, door het zelf te kweken/verbouwen, maar ook door gezamelijk gebruik van eerste levensbehoeften, zoals wonen, energie en water. Een Agoog uit Sittard zegt in gesprek te zijn met de Gemeente Sittard-Geleen en is er van overtuigd dat, vroeger of later, zulk een woon/samenwerkingsvorm op de Kollenberg zal verschijnen. In dit verband wil ik ook nog eens wijzen op de rubriek “Informatie”, “Archief van alles…..” data 25-09-2020 en 13-10-2020 over Kollenbergboeren. Ergens is dit initiatief vergelijkbaar.

Waar ik iedereen wel op wil attenderen is het volgende:

Dit is onze Kollenberg. Wilt U dit plastic-festival in zijn volle omvang zien? Rij dan met uw auto de Wintreak naar boven, dan de afslag Doenrade (200 m verder), links afslaan, onder de weg door richting Schinveld. Beetje bergop en rechts het dorp Doenrade. En Links ? Ja; de Kollenberg maar dan het Duitse deel, waar een of meerdere boeren reusachtige plastic overkappingen hebben gebouwd om hun gewassen te kweken en te beschermen. En een stukje daarvan ziet U op bovenstaande foto maar dan vanaf de achterzijde van de Sport Campus (ex Watersley).
Bent U voor uitbreiding van al dat plastic? Wellicht dat het ecodorp geen plastic gebruikt maar alleen tiny-houses en ….. ?

Leo

        Vorige