nieuwsupdates

Donald Emerson 1

Monument Donald Emerson in de Duustergats

Donald Emerson was een Amerikaanse piloot van 21 jaar, welke in de nadagen van de oorlog is neergestortop de Kollenberg in Sittard. In principe kunt u alle relevante gegevens van deze piloot vinden op de website, waarvan een foto boven dezepagina is afgebeeld. Helaas zijn alle gegevens op deze pagina niet juist en daarom hierbij het juiste verhaalvan dit oorlogsdrama, welk u verder kunt verifieren bij de archieven van de USAF en RAF.

Op 25 december 1944 was Donald Emerson in zijn Mustang gevechtsvliegtuig op de terugweg van een missie. Op 50 mijl van zijn airfield, boven Belgisch-Nederlands grondgebied, werd hij aangevallen door 6 Focke Wulf gevechtsvliegtuigen van de Duitse Luftwaffe. Emerson wist 2 Focke Wulf’s te vernietigen, maar kwam zonder munitie te zitten. Hij probeerde zich te verberge in een pak bewolking, welk boven de omgeving van Sittard aanwezig was. Helaas was hij al geraakt en in een rolbeweging naar beneden stortte de Mustang neer vlak naast de Duustergats op de Kollenberg in Sittard.

Addendum:
Rob Houben, deskundige op het gebied van oorlogsdocumentatie, stuurde de volgende opmerkingen c.q. aanvullingen:

Emerson behoorde tot de: 8th Airforce, 4th Fighter Group en zijn vliegtuig had de bijnaam: Fighting Donald Duck en had als serienummer: VF-B 413317 en was een P-51D Mustang.
Uit onderstaande kun je de oorzaak halen van het neerstorten van zijn vliegtuig.

On Christmas Day, 1944, while flying another P-51 during the Battle of the Bulge, he was heading back to his base after a mission when he encountered six enemy planes, all FW 190s. He managed to shoot down two of them, but as he crossed enemy lines flying close to the ground, he was struck by flak from anti- aircraft guns. His plane crashed in British-occupied territory in Belgium (see note below); it is believed that he died before his plane landed.

One relatively unsung hero of the 4th FG is Captain Donald Emerson of Pembina, North Dakota. Captain Emerson died on Christmas Day 1944 when his P-51 Mustang was downed by enemy ground fire. On that day his group was escorting B-24 bombers which were attacking a target near Kassel, Germany.

Capt Emerson, originally from a farm in North Dakota, was killed by ground fire on Christmas Day 1944 while flying over Belgium, having amassed 89 missions and claimed 4 ½ aerial victories plus 3 ½ ground ‘kills’. He is buried in Margratten, Holland.

Er wordt hier dus 2x melding gemaakt van vijandelijk luchtdoel-geschut, terwijl ook wordt geopperd dat hij is neergehaald door eigen vuur. Het gegeven van Kerstdag 1944 en het daaraan koppelen van het Ardennen-offensief is slechts bedoeld om de lezer te duiden op een voor dat moment, belangrijke periode in de oorlog. Je mag dan ook aannemen dat hij terugkwam van een missie bij Kassel.

In het museum van Hendon (Londen) bevindt zich een P-51 Mustang die is gerestaureerd in de Emerson-markings.
Fighting Donald had een letter -B- in het nr en op de foto is duidelijk de letter -D- te zien.

Hij vloog in totaal met 3 verschillende toestellen.

Verder heb ik nog contact gehad met Joe Noah van de Preddy Memorial Foundation, vanwege het onderstaande op hun website:

Donald crashed in Holland, near the Belgian border. The people of the town of Elsloo erected a memorial to Donald at the crash site. This was accomplished just in time to dedicate it during the 60th anniversary of the liberation of Holland.

Ik heb ze er op gewezen dat Elsloo niet correct is en dat de Belgische grens, de Duitse grens moet zijn.

Men was zeer geinteresseerd en apprecieerde mijn input in deze.

De Stichting Behoud Kollenberg claimt het organiseren en plaatsen van een oorlogsmonument voor deze pilootlangs de Duustergats in het jaar 2004.

Onderstaande foto’s geven een beeld van Donald Emerson en zijn verongelukte Mustang; tevens treft u foto’s aan van het oorspronkelijke monument en de (waarschijnlijke) installatie daarvan. Tevens treft u een foto’s aan van het monument in de staat waarin het zich bevind in augustus 2012.

Onder deze foto’s treft u een artikel aan van Phil Schaeken, welk op 09-12-2012 verscheen in het Zondagnieuws.

Interessant is de vergelijking van de verhalen over het verongelukken van Donald Emerson.


<style=”line-height: 50%; margin-left:5″> Hieronder treft u een artikel aan omtrent het monument voor Emerson, welk op 08-05-2013 verscheen in de Trompetter / Maas en Mijn.
TrompEmerson08052013


Hieronder treft u een artikel aan omtrent een herdenking voor Emerson op 17-05-2013, welk op 18-05-2013 verscheen in Dagblad de Limburger.
EmersonHerdenk17052013